14
mart.Care este perioada din an propice calatoriei in India?
In India aproape fiecare anotimp isi are propriile extreme, dar si perioade placute. India este intotdeauna plina de turisti, indiferent de anotimp, fiind astfel aproape imposibil de decis care este varful sezonului turistic. De obicei cei mai multi turistii viziteaza India din luna Septembrie pana in luna Martie, cand vremea este ideala pentru a colinda tara. Septembrie este de obicei luna cand inceteaza ploile in cea mai mare parte a Indiei si vremea este placuta, desi putin cam umeda. In partea de Sud a Indiei in lunile Noiembrie si Decembrie aici ploua deoarece aceasta zona este traversata de musoni. In perioada Aprilie – August este extrem de cald, uneori caldura devenind insuportabila. Totusi turistii continua sa invadeze India, ei vizititand locatiile relativ racoroase si cu peisaje impresionante. Musonii tin din iulie pana in septembrie, cand ploile sunt incomode, in campii solul devenind noroios si plin de balti.
Cu ce ar trebui sa te imbraci?
Bagajele trebuie facute in functie de perioada si zona in care calatoriti. Din punct de vedere al sigurantei, este de dorit ca tinuta si accesoriile dumneavoastra sa nu fie epatante, hainele si accesoriile de firma, bijuteriile si camerele video scumpe transformandu-va intr-o tinta a hotilor.
In privinta femeilor, va recomandam sa nu imbracati haine decoltate sau provocatoare. Cand sunteti in India ar fi mai bine sa va acoperiti corpul si sa nu atrageti atentia. Femeile pot imbraca blugi si tricouri, pantaloni lungi si camasi din bumbac. Sunt indicate fustele lungi. Va sfatuim sa nu aveti efuziuni publice de afectiune. Nu numai ca-i jignesc pe indieni, dar atrag dupa sine si remarci, ori gesturi vulgare. Puteti sa dati mana cu oamenii, desi ar trebui sa stati la distanta de barbati. Unii ar putea intelege gresit si nu ar aprecia pozitiv. Se accepta saluturi de genul „Hi”, sau „Hello” in oras, dar ar trebui sa salutati persoanele in varsta cu „Namaste”. Pe plaja este mai bine sa fiti imbracata. India nu permite oamenilor sa poarte costume de baie, chiar daca se afla pe plaja. Puteti imbraca un pantalon de bumbac si un tricou. Daca intrati intr-un local, discoteca sau bar, este indicat sa fiti insotita de un barbat. Femeile nu au permisiunea sa fumeze in baruri asa ca dca doriti sa fumati va recomandam se o faceti in camera de hotel. Totusi, unele centre urbane mari par sa accepte fumatul in public al femeilor.
Ce nu ar trebui sa va lipseasca din bagaj:
Reguli de conduita in India
India este o tara moderna, totusi obiceiurile si traditiile sunt respectate cu sfintenie atat in oras, cat si la tara. Aceste traditii indiene sunt cele care ii confera Indiei individualitate, impregnand atmosfera cu esenta sa mistica. Vei descoperi aici co-existenta unica si armonioasa a nenumaratelor si diverselor religii. Acestea au generat de fapt nenumaratele traditii indiene. India este o tara laica, in care fiecare are dreptul sa practice religia pe care a ales-o. Obiceiurile indiene si ritualurile difera de la o regiune la alta, totusi ele sunt cunoscute sub forma colectiva de traditii indiene. Urarea traditionala de bun venit In India un oaspete este considerat egalul unui Zeu. Asadar, intampinarea unui oaspete este un adevarat eveniment. Acesta este intampinat cu caldura, i se ofera o ghirlanda de flori si o bautura de bun sosit. Apoi, pe frunte i se aplica un „tikka” si in fata lui se danseaza un „aarti”. Fraza indiana pentru acest ritual este „Atithi Devo Bhava”. Aceasi fraza a fost folosita pentru campania lansata de Ministerul Turismului din India, pentru a promova bogata cultura indiana. Aprinderea Candelei/ Diya O candela mica, numita „diya” este aprinsa in fata imaginii unui zeu. Odata cu candela se ard si betisoare parfumate. Acest ritual se practica dimineata devreme sau seara, sau in ambele momente. Se crede ca aduce noroc in casa, fiind, de asemenea, considerat sacru. Namaskar/Namaste Oamenii din India se saluta impreunand palmele la nivelul pieptului si rostind „namaste”. Formula este folosita si ca „bun venit” si ca „ramas bun”. Prostrarea Tinerii indieni arata respect celor batrani prostrandu-se in fata batranilor din familie. Ei ingenunchiaza si ating picioarele rudelor lor in semn de respect, pentru a primi binecuvantarea si urarile lor de bine. Batranii ii binecuvanteaza atingandu-le capul. Ceremonia Nasterii Indienii se bucura de nasterea unui copil printr-o mica ceremonie. De obicei aceasta are loc la cateva zile dupa ce copilul a ajuns acasa. Este chemat un preot pentru a face ritualul sfant. Copilul este asezat intr-un leagan frumos impodobit, iar preotul hotaraste prima litera din numele copilului. Ceremonia Casatoriei Cele mai multe dintre casatoriile indiene sunt organizate cu mare fast, un uluitor spectacol de artificii, dansuri, muzica si preparate culinare delicioase. De fapt, nuntile indiene nu tin o singura zi, cele mai multe continua timp de 3-4 zile. Ceremonia Mortii Indienii aduc un mare omagiu persoanelor decedate. Persoana este incinerata dupa anumite ritualuri, iar ceremonia dureaza cateva zile. India este o tara calda si primitoare. Desi moderna in multe privinte, India ramane totusi traditionala. O influenta occidentala exista in India, dar nu este atragatoare pentru sensibilitatea indienilor. Desi femeile sunt foarte respectate in India, turistele care calatoresc singure trebuie sa tina cont de anumite sfaturi pentru ca femeile care calatoresc singure nu sunt intotdeauna in siguranta.
Moneda Moneda indiana este Rupia.
Diviziuni- Banii indieni sunt divizati in unitati Re.1, Rs.2, Rs.5, Rs.10, Rs.20, Rs.50, Rs.100, Rs.500 si Rs.1000. Monedele Re.1, Rs.2 si Rs.5 sunt des intalnite, fiind folosite ca monede de schimb. O rupie este impartita in 100 de paise. In zilele noastre nu se prea folosesc paise , desi nu sunt greu de gasit sub forma de 10p, 25p si 50p. Schimbul valutar in India este o activitate foarte anevoioasa, asa ca te sfatuim sa abordezi o persoana cunoscuta si sa schimbi o suma substantiala de bani.
Va recomandam sa aveti la dumneavoastra USD pentru schimburile valutare. Dolarul si lira sterlina sunt mult mai usor de acceptat decat alte valute.
In India cardurile de credit si debit devin tot mai obisnuite. Marile hoteluri, magazine, restaurante si multi provideri de servicii accepta carduri internationale precum American Express, MasterCard si Visa.
Bacsisul
Restaurante & cafenele: 10% diin valoare consumatiei, insa daca nu sunteti multumiti de servicii puteti refuza sa lasati ceva suplimentar. In restaurante, bacsisul pentru chelneri este de aproximativ 10-15% din consumatie. In cazul restaurantelor din hoteluri faimoase, de prestigiu, in general, un procent de 10% se adauga la factura.
Taxi- Taximetristii nu se asteapta sa primeasca ceva si pot rotunji totalul in pierdere pentru a evita sa schimbe banii. Bacsisul la taxi si la ricse nu este ceva obisnuit. Acesta este discretionar. Cu toate acestea, daca doriti sa dati tip, 10 % din pretul calatoriei sau sa lasati restul este de ajuns. Daca inchiriati o masina pe toata durata sederii tipp-ul soferului este de 50-100 de rupii pe zi, in functie de distanta parcursa. La gara, se platesc portarii in jur de 5-10 rupii pentru fiecare bagaj, insa asigurati-va ca negociati in prealabil.
Ghizilor turistici: 2-3 USD pentru un tur de jumatate de zi si 5- 6 USD pentru o excursie de o zi. In hoteluri, portari, baietii de bagaje si cameristele sunt platiti in general la sfarsitul sejurului, suma platita variind in functie de serviciul prestat si de categoria hotelului.
Bacsisul in India este o practica comuna. Exista doua tipuri de bacsis, cel platit odata ce serviciul este finalizat, si cel dat in prealabil pentru a asigura un serviciu bun.
Informatii utile:
FUS ORAR GMT + 5:30
Voltajul si energia electrica curenta din India sunt diferite de restul lumii. Te sfatuim sa aduci cu tine si cateva modele de adaptoare de priza, pe care le poti gasi in magazinele de electrice.
Codul international de tara: +91
Internet: .in
In India se circula pe partea stanga.
Autobuzele sunt cel mai ieftin mijloc de transport din India. Aproape fiecare oras dispune de o retea dezvoltata de autobuze care acopera distantele foarte lungi intr-un timp scurt. Ricsa Auto este un vehicul cu trei roti, o masina mica, de obicei vopsita in verde si galben, sau in negru si galben. Nu are usi si nici centuri de siguranta. Partea dreapta a acestui vehicul este asigurata cu bare din metal, pentru ca persoana transportata sa nu cada. Ricsa are un singur loc in fata, pentru sofer si un spatiu larg in spate, unde pot incapea trei persoane. Toate vehiculele detin un aparat de taxare, desi cei mai multi soferi nu le folosesc, asadar, cand inchiriezi o astfel de masina negociaza pretul inainte de plecare. Ricsa-bicicleta este un alt mijloc de transport in comun folosit inca in India. Este ca o tricicleta mare, cu un loc in fata pentru cel care pedaleaza si doua locuri in spate. O astfel de calatorie este o experienta in sine, fiind si cel mai ieftin mijloc de transport pe distante mici. Conducatorii ricsei cer o suma fixa pentru serviciile lor, insa daca vei considera ca suma este prea mare, nu ezita sa negociezi.
Limbi oficiale: hindusa si engleza.
Bucataria indiana dispune de o imensa varietate de retete si nu se reduce in mod sumar doar la curry. Un curry autentic indian este o combinatie elaborata de Masala prajit, un amestec de ceapa, usturoi, ghimbir si rosii, mirodenii diverse cu care se condimenteaza carnea, carne de pui, legume sau peste. Cuvantul Masala mai inseamna si mirodenii ceea ce sugereaza importanta acestora in mancare.
Fiind atat de diversa din punct de vedere geografic, fiecare regiune dispune de propria bucatarie, de propriul stil in a prepara mancarea. Bucataria indiana, renumita pentru aromele sale exotice, pare extrem de complicata pentru un nou sosit. Bucataria Mughlai din nord difera foarte mult de preparatele din sud. Stilul Wazwan din Kashmir este elaborat, insa acelasi lucru se poate spune despre stilurile Macher Jhol din Bengal, Dal Bati din Rajasthan, Kebabul din Uttar Pradesh, Sarson Ka Saag din Punjab si Makki din Roti. In India retetele culinare sunt transmise din generatie in generatie.
Aromele unice si puternice din bucataria indiana sunt date de mirodenii, sosuri si ingrediente nutritive, cum ar fi legumele cu frunze sau cu boabe si fructele. Cele mai multe dintre mirodeniile folosite in bucataria indiana au fost descoperite si alese cu mii de ani in urma, pentru calitatile lor medicamentoase si nu pentru arome. Multe dintre acestea, cum ar fi turmericul (planta cu rizom de culoare galbena, folosita ca aroma si vopsea naturala), cuisoarele si nucsoara sunt antiseptice, altele, cum ar fi ghimbirul, sunt calmante, sau bune pentru digestie. Toate tipurile de curry sunt preparate folosind o larga varietate de mirodenii.
New Delhi are o viata de noapte infloritoare, cu pub-uri, lounge baruri, discoteci si cluburi ce impanzesc orasul, oferind de la muzica live, la cocktail-uri aventurose, DJ straini si tehnologie de ultima ora pentru divertisment de noapte. Jaipur nu este implicat intr-o viata de noapte foarte activa precum alte orase din lume. Oamenii se bucura de obicei de seri linistite cu muzica, spectacole de marionete si dansuri traditionale. Viata de noapte din Agra, nu este la fel de vibranta in comparatie cu alte orase din India, dar recupereaza rapid, devenind una din sursele sale majore de divertisment. Agra este plina de cluburi de noapte, baruri si pub-uri, toate gandite pentru a oferi divertismentul potrivit. Cele mai multe dintre cluburi au ringuri de dans spatioase unde oameni de toate varstele freamata in ritmul muzicii. In cluburi si baruri oferta de muzica este deosebit de variata, de la muzica de la Bollywood la cele mai recente piese din topurile lumii, la mixurile DJ-lor.
Delhi este un adevarat paradis pentru iubitorii de shopping, care pot cumpara de la cele mai simple produse artizanale indiene, pana la cele mai cunoscute marci internationale, adesea aflate in aceeasi zona de shopping. Turistii gasesc o mare varietate de produse, covoare, matasuri, bijuterii, obiecte din piele, argintarii, artizanaturi si obiecte pictate de mana, bumbac, toate acestea fiind sinonime cu India. Fiecare produs este disponibil la diverse preturi, in functie de calitatea outletului. Un altul lucru interesant este ca fiecare piata are atmosfera sa distincta, adaugand o nota de culoare experientei de a face cumparaturi la Delhi. Haus Khas Village, Connaught Place si Chandi Chowk sunt lumi complet diferite una de alta
Conditii de intrare si sedere
Pasaport: valabil minim 6 luni de la sfarsitul calatoriei Viza se obtine inainte de plecarea in calatorie Cerinte pentru obtinerea vizei:
Pasaportul in original, valabil cel putin 6 luni.
Taxa corecta de viza.
Doua fotografii tip pasaport
Documente aditionale atunci cand este necesar
Cerere tip completata
Adresa Ambasadei Romaniei in India Adresa Ambasadei Romaniei in India: A-47, Vasant Marg, Vasant Vihar, New Delhi 110 057, India Telefon: 0091-11 16.14.0447; 26.14.07.00; Fax: 0091-11-26.14.06.11 Web: http://newdelhi.mae.ro/ E-mail: [email protected] Sectia Consulara Telefon: 0091-11-26.14.16.63
Recomandari privind securitatea personala
Se recomanda, pe cat posibil, evitarea deplasarilor, altfel decat in grupuri organizate.
Nivelul de criminalitate in India este relativ scazut. Infractiuni minore de tipul furturilor, sunt semnalate in special in mijloacele de transport (autobuze si trenuri), in gari si piete aglomerate. In perioada recenta s-au inregistrat si cazuri de viol sau molestare a strainilor. Uneori echipaje de politie false solicita taxe conducatorilor auto. Se recomanda evitarea acceptarii de bauturi oferite benevol de necunoscuti, existand cazuri in care ofertantii amesteca bauturile cu pastile care provoaca somnolenta, in scopul jefuirii victimei.
Informeaza-te asupra regulilor de baza si legilor indiene, inainte de a vizita India.
Nu devia de la planurile initiale. Nu asculta sfaturi date de straini, privind cele mai bune hoteluri si cazari. Mergi direct la hotelul pe care l-ai rezervat.
Nu vorbi niciodata despre planurile tale de calatorie cu strainii. Nu dezvalui niciodata de cati bani dispui si nu discuta despre bani in spatii publice.
Fereste-te de oameni prea prietenosi (barbati si femei), care iti ofera mancare sau bautura in mijloacele de transport. Refuza politicos oferta.
Evita sa calatoresti singur noaptea. Nu merge pe drumuri, sau in imprejurimi slab luminate.
Nu lasa bagajul sa fie dus de persoane necunoscute, cu exceptia personalului hotelului tau.
Toate obiectele de valoare, bani, cecuri, pasapoarte, bijuterii etc., trebuiesc predate in seiful hotelului sau pastrate intr-o valiza sigura. Nu lasa niciodata obiecte de valoare imprastiate prin camera. Evita sa porti cu tine, in locuri publice, sume mari de bani.
Tine intotdeauna portofelul cu bani in buzunarul lateral al pantalonului, daca nu, tine-l in buzunarul interior al hainei ori intr-o borseta cu curea, pe care sa o tii sub haine. Evita sa-ti pui portofelul in buzunarul de la spate.
Fa copii ale documentelor importante, pasaport, viza si dovada identitatii tale, pe care sa le ai asupra ta in cazul in care te ratacesti. De asemenea, lasa o copie a acestor documente acasa, la un prieten de incredere, care sa ti le poata transmite prin fax in caz de nevoie.
Informatii utile privind vaccinarea
Nu se impune efectuarea nici unui vaccin pentru a intra in aceasta tara, decat daca turistul vine dintr-o tara declarata ca endemica pentru febra galbena, caz in care vaccinarea impotriva febrei galbene devine obligatorie.
Recomandari privind bolile digestive
Ar trebui sa evitati consumul de fructe si legume nespalate sau alte produse de la vanzatorii ambulanti, nu serviti lapte sau produse din lapte nepasteurizat, nu serviti produse pe baza de peste (in special baracuda) sau carne insuficient pregatita termic.
Se recomanda folosirea pentru baut numai a apei imbuteliate. Puteti gasi apa imbuteliata peste tot, la un pret rezonabil. Nu se recomanda imbaierea in ape curgatoare, rauri sau lacuri, pentru ca puteti contacta boli foarte grave.
Telefoane de urgenta
Ambulanta – 102 Politia nationala – 100 Pompieri – 101
SC Bavaria Concept Tour SRL | J40/3143/2018 | CUI 38970773 | Licenţa de turism nr. 7958/ 20.03.2018 | Brevet Turism nr.10797/20.01.2006 - Badiu Camelia | Operator de date cu caracter personal nr. 31581 Polita de asigurare Seria BN nr 000000672 din 15.03.2018 | M.D.R.T. - 0800.86.82.82 | A.N.P.C. - www.anpc.gov.ro
Adresa: Bucuresti, Str. Mendeleev, Nr. 8, Sector 1 | Telefon: 031- 9792 | Mobil: 0744.300.309 | Email: [email protected]
Lasă un răspuns